Kenéstechnikai ajánló

1

A futóműbeállítások problematikájánál tán csak a motorolaj választás vonultat fel több „szakembert”, akik pályanapok alkalmával bringájuk oldalához simulva, slusszkulcsot pörgetve osztják az észt „a Rossi is azt használja” vagy „mert az a legjobb, nem érted???” meggyőző eszmefuttatásokat mormolva.

2

Folytatva gondolatébresztő és tévhitromboló sorozatunkat, a motorolajok alapvető feladatairól, és a 4-ütemü motorkerékpár olajok sajátosságairól fogunk röviden beszélni. Mivel egy klasszikus gépelemről van szó, ezért először célszerű bizonyos alapfogalmak egyértelmű tisztázása, majd analitikus módon megpróbáljuk összegezni, mit várhatunk el egy korszerű motorolajtól.

3

Sorozatunk harmadik részében egy kis figyelmet fordítunk a kétütemű motorok kenésére. Talán ezen a területen még nagyobb tudás-, és információs vákuum jellemzi a piacot, mint a négyütemű olajok esetében. Pedig itt a helytelen alkalmazás akár rövidtávon is igen drasztikus változásokat okozhat.

4

Az előző részekben szó esett a folyási jellemzőkről, az alapolajokról és teljesítményadalékokról, illetve a kétüteműek kenését is összefoglaltuk. Most visszatérünk a 4-ütemű motorok kenőanyagaihoz, és a motorikus teljesítőképességről összegezzük ismereteinket.